Partner serwisu
31 marca 2015

Pompy w produkcji wina

Kategoria: Z życia branży

Pompy dozujące Qdos60 wykorzystywane są w procesie produkcji francuskiego wina. Urządzenia odpowiadają za precyzyjne dozowanie gumy arabskiej, która jest składnikiem używanym do wytwarzania wina.

Pompy w produkcji wina

Firma Fauchier, specjalizującą się w projektowaniu i wykonywaniu zautomatyzowanych systemów filtracyjnych, zastosowała pompy Watson-Marlow do nowej instalacji dla swojego klienta, zajmującego się produkcją wina. Qdos60 odpowiada za dozowanie gumy arabskiej, która jest substancją klarującą przy produkcji wina.

Użytkownikowi zależało na najwyższej jakości filtracji, standaryzacji procesu i przede wszystkim na zapewnieniu w pełni zautomatyzowanego systemu kontroli przed butelkowaniem. Istotna była także telemetria, system miał być obsługiwany za pomocą zdalnego sterowania przez internet. Pompa została wybrana ze względu na odpowiednie do tego procesu parametry, jakimi są wysoka precyzja i niska pulsacja. Dodatkową zaletą jest fakt, że urządzenie nie wymaga żadnego wyposażenia pomocniczego.

Na zlecenie producenta wina, firma Fauchier zaprojektowała samodzielny i wymienialny system filtracji w pełni połączony z oprogramowaniem IT fabryki. System ten zapewnia zoptymalizowany i kontrolowany proces w fazie początkowej produkcji przy jednoczesnym skróceniu czasu sterylizacji i oczyszczania. Przedsiębiorstwo Fauchier potrzebował wyskalowanych pomp perystaltycznych do dozowania gumy arabskiej. Konfiguracja nowej instalacji z automatycznym dozowaniem miała przede wszystkim zredukować pulsację i zapewnić bardzo dokładne dozowanie kontrolowane przez przepływomierz bez zaworu zwrotnego.

Źródło i Fot.: Glaubicz Garwolińska Consultants

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ