O problemach związanych z doborem uszczelnień do pomp stosowanych w przemyśle spożywczym
Duża różnorodność uszczelnień stosowanych w pompach powinna umożliwiać optymalny dobór rozwiązania. Jednak ten szeroki wybór z jednej strony ułatwia, z drugiej zaś komplikuje to zadanie. Zastosowanie niewłaściwych uszczelnień może skutkować zanieczyszczeniem żywności przez mikroorganizmy, co grozi zatruciem konsumenta lub nawet jego śmiercią.

Znane jest powiedzenie, że pompa jest na tyle dobra, na ile dobre są jej uszczelnienia. Oznacza to, że właściwie dobrana konstrukcja oraz materiały zastosowane na uszczelnienia dławnicy decydują o przydatności pompy do pracy. Przy czym, jak pokazuje praktyka, bardzo często uszczelnienie mające nienajlepszą konstrukcję, ale wykonane z dobrych materiałów, ma przewagę nad uszczelnieniem poprawnie zaprojektowanym, ale wykonanym z niewłaściwych materiałów.
Istnieje duża różnorodność uszczelnień stosowanych w pompach. Szerokie zastosowanie znalazły uszczelnienia czołowe, które posiadają znaczną liczbę rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych. Ta duża różnorodność powinna umożliwiać optymalny dobór uszczelnień czołowych, zarówno do urządzeń standardowych, jak i do specjalnych zastosowań. Jednak ten szeroki wybór z jednej strony ułatwia, z drugiej zaś komplikuje zadanie poprawnego doboru.
Przeprowadzona analiza literatury oraz badania własne pokazują, że dobór uszczelnień czołowych dla pomp pracujących w przemyśle spożywczym nie jest zadaniem łatwym i często wykonywany jest niewłaściwie. Proponowane rozwiązania często nie uwzględniają podstawowych wymagań higieniczno-sanitarnych i stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.
Cały artykuł został opublikowany w numerze 2/2015 magazynu "Pompy Pompownie"